10.01.2020      116      0
 

Вентиляція ресторану

Вентиляція ресторану чи кафе створена для забезпечення комфортних умов гостям закладу та підтримувати нормальні умови для роботи персоналу.


Вентиляція ресторану чи кафе створена для забезпечення комфортних умов гостям закладу та підтримувати нормальні умови для роботи персоналу. Вентиляція в гостьових приміщеннях виконується досить просто, але у гарячих цехах ресторану виконується складніша схема вентилювання, яка вимагає професіонального підходу та розрахунку.

Основні вимоги до вентиляції ресторану

Основні вимоги до вентилювання приміщень ресторану описані в нормативній документації. В ресторанних приміщеннях де загальна місткість клієнтів не перевищує 50 осіб дозволяється проектувати припливну вентиляцію спільної для гостьового залу та гарячого цеху.

Витяжну вентиляцію потрібно проектувати самостійними для таких приміщень ресторану:

  • приміщення для відвідувачів;
  • гарячого цеху та приміщення для миття посуду;
  • виробничих і адміністративних приміщень;
  • санвузлів, душових;
  • охолоджувальних камер для зберігання продуктів харчування.

Особливості вентилювання ресторану

Організація вентилювання залу відвідувачів залежить від розміщення столів та посадочних місць. В більшості розстановка столів відбувається, як найщільніше, для можливості обслуговувати більше клієнтів, що відповідно робить систему вентилювання складнішою.

Проектування вентиляції обіднього залу слів враховувати кількість відвідувачів, яка напряму залежить від кількості повітря, яке необхідне для вентилювання приміщення.

У випадку розміщення в ресторані приміщення для куріння, це приміщення необхідно відокремити повітряною завісою, яка не дозволить неприємним запахам потрапити до приміщень харчування. Витяжна вентиляція приміщення для курців повинна становити 10 крат.

При оцінці продуктивності вентиляції враховують:

  • для залу відвідувачів, де допускається куріння, необхідно вибрати установку продуктивність більше 6-10 від об’єму приміщення;
  • враховуються продуктивність усіх приладів кухні.

Вентиляція залу відвідувачів

Вентиляція залу напряму залежить від спектру послуг, яке надає заклад та його площі. Вибір системи вентиляції враховує такі нюанси:

  • не допустиме об’єднання повітропроводів для залу та кухні;
  • продуктивність системи повинна відповідати нормам – не вище ( в приміщенні будуть протяги), але й не нижче (появляться неприємні запахи);
  • повітрообмін для відвідувачі ресторану повинен становити не менше 40 м3/год, а для працівників ресторану 60 м3/год.

Для розрахунку такої системи необхідно, щоб спеціалісти провели розрахунок, вибрали оптимальний варіант системи, яка забезпечить необхідний мікроклімат в приміщеннях ресторану.

Вентиляція гарячого цеху

При проектуванні вентиляції гарячого цеху слід враховувати наступні показники:

  • обов’язковий монтаж фільтрів і приладів для збору жирових відкладень;
  • встановлення повітропроводів швом вверх;
  • установка дренажу для відведення мийних засобів з витяжної системи;
  • необхідність забезпечення уклону каналу в сторону мийки.
  • Оскільки, з гарячого цеху забирається нагріте повітря в середньому до 150 °С, повітропроводи слід термоізолювати.

Вентиляція бару

Вентиляція бару залежить від площі приміщення і кількості клієнтів. В основному приміщення бару можна проектувати без витяжної системи вентиляції, якщо не використовується кухонне обладнання.

При розробці проекту враховується:

  1. елементи системи розміщуються таким чином, щоб вони не псували загальну концепцію закладу і були максимально не помітними;
  2. якщо в приміщенні передбачена зона для куріння, то продуктивність системи має бути в рази більша;
  3. для санвузла повинна передбачуватись окрема витяжка.

Для того, щоб вибрати систему вентиляції ресторану необхідно врахувати рішення кваліфікованого спеціаліста, який запроектує найбільш ефективну та економічну систему вентилювання.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.


Ваш комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Для отправки комментария, поставьте отметку, что разрешаете сбор и обработку ваших персональных данных . Политика конфиденциальности

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: